Leta i den här bloggen

söndag 10 september 2017

En rättvis värld

Jag drömmer om en rättvis värld, en värld baserad på hjälpsamhet och gemenskap. Jag hoppas på att kunna väcka en och annan tänkande människa från de dagdrömmar vårt samhälles företrädare presenterar. En värld där man kan lita på och ha förtröstan i sina medmänniskor. Helt enkelt en värld där alla ställer upp för varandra. Denna värld försvann i och med att det bytesmedel vi idag kallar för pengarna började skapas som skulder, alltså för cirka femtusen år sedan, på vissa ställen. 

Alla samhällen gjorde inte så samtidigt, vissa använde bara muntliga löften som skuldreglerare. Det behövdes inget mer än förtröstan och tillit. Alla kände alla och litade på varandra. Skulder reglerades med gentjänster. Men i Kina och kanske i Mesopotamien började sedlar och mynt användas för cirka femtusen år sedan. Detta kallas för idag för ett stort steg i människans utveckling. Jag vill säga att uppfinningen av skuldbaserade pengar var det första steget mot människans undergång.

Det andra steget var de fossila bränslena. Kolförbränningens koldioxidutsläpp gjorde genom ångmaskinerna det kapitalistiska samhället möjligt. Oljan gjorde det självklart. Den gav oss möjlighet att driva dagens maskiner och göra de avtryck på vår omgivning som maskinernas kraft gör. Fossilgas blev den halvmesyr gas måste bli på grund av sin svårhanterlighet. Metanhydrat är det sista svårhanterliga steget. Dessa fyra energikällor är ekonomiskt lönsamma i fallande grad efter deras utvinningssvårighet. Alla är dock lagrad fossil energi.

Det kapitalistiska samhället är bara möjligt om det har tillgång till den billiga energi som dess skuldtagare har råd med för att kunna betala sina räntor och lite till över för konsumtion. Den så kallade medelklassen, den övervägande delen av konsumenterna i ett kapitalistiskt samhälle, måste ha råd att konsumera. Kapitalismens medelklass måste ha råd att fylla soptipparna, om inte stannar allt. Dyr energi, så som metanol, etanol och annan så kallad bioenergi, göre sig inte besvär. Den är för dyr och har för lågt ERIO  (Energy Return on Invested. Charles A.S. Hall)

Detta var dagens stilla tankar. Jag hoppas att någon inser vidden i detta och kanske sprider det vidare.


Inga kommentarer: