Leta i den här bloggen

fredag 2 september 2016

Etablissemangets talesmän

Jag läste ett inlägg i tidningen Syre om och kring Erik Brynjolfsson, isländsk MIT professor i ekonomi. Som en professors klarsyn har han kommit fram till att vårt ekonomiska system inte fungerar. Vilken klarsyn. Men problemet är inte kapitalismen som sådan, utan att teknikens framsteg inte håller jämna steg med löneutvecklingen i samhället.

Ny teknologi och mer utbildning ska helt ersätta mänskligt arbete. Medborgarlön ska införas så att de varor robotarna och automatiska fabriker producerar kan konsumeras. Den västerländska medelklassen ska sålunda kunna återuppstå. Förarlösa bilar ska ta över det betungande arbetet att hålla i en ratt. Själv blev jag stoppad för ett tag sedan för jag hade ett trasigt bromsljus. Jag undrar hur polisen skulle betett sig om min bil inte hade haft någon förare?

Erik säger att kapitalismen är positiv drivkraft, tydligen utan ägna en enda blick på de spår kapitalismen lagt. Jag behöver väl inte rabbla dem här? Mer teknik ska rädda vårt samhälle och det är just detta samhällets styrande vill höra. Att kunna behålla den position och rikedom man har utan behöva avstå något.

Nästa stopp på Eriks eriksgata är tydligen Finland, vars statsminister planerar att införa just medborgarlön inom en snar framtid. Erik nämner givetvis inte, likt alla ekonomer att det krävs energi för att driva, tillverka och utbilda personal som kan sköta automatiska maskiner och robotar. För att nu inte tala om de råvaror som krävs för i tillverkningsprocessen och dess tillblivande.

Man kan även stilla undra vad den påstått miljöinriktade tidningen Syre har för avsikt med att glorifiera ett sådant miffo som nämnda professor. En ekonom som springer etablissemangets ärenden görande uttalande som inte har minsta förankring i den energibristens framtid som redan är här.

Vårt samhälle är och förblir totalt oljeberoende vilket bland avspeglas i den historiska oljekonsumtionen. Men sedan 2005 ligger produktionen av den billiga, lättillgängliga oljeproduktionen stilla på samma nivå ännu i denna idag. Runt 90 miljoner fat per dag. Den cirka 3 procentliga tillväxt vår ekonomi kräver hade behövt cirka 124 miljoner fat idag, men de finns inte.

Inga kommentarer: