Leta i den här bloggen

söndag 17 november 2013

Samhällets beredskap är god

JIT-Institutet för Jordbruk och Miljöteknik skrev häromdagen om hur vårt samhälle skulle kunna tänkas klara en oljekris. Ny Teknik, ATL med flera nämner rapporten. Utredningen finns att ladda ned som PDF här:


JIT inleder med:

Sveriges beroende av fossil energi för livsmedelsförsörjningen gör oss sårbara. Om en plötslig krissituation ströp tillgången på diesel, eldningsolja och mineralgödsel skulle befolkningen snart svälta. Det visar en studie ledd av JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik.”

De utreder sedan både grafiskt och textmässigt och konstaterar hur beroende av olja vårt samhälle faktiskt är. Men det är väl ingen nyhet för tänkande människor? JTI har tittat på tre scenarion, där importmöjligheterna för olja plötsligt störs för Sveriges del, under en period av tre till fem år. Att detta skulle kunna tänkas gälla vår tilltänkta exportmarknad nämns inte heller.

Oljeimporten skulle kunna tänkas minska med antingen tjugofem, femtio eller sjuttiofem procent. Orsaken kan då vara politisk eller någon naturkatastrof. Att peakoil skulle ha inträffat tjugohundrasex enligt IEA nämns inte. Om upp till sjuttiofem procent av oljeimporten försvinner, räknar man med att dieselpriset kan stiga till hundrasextio kronor per liter. Scenariot att etthundra procent försvinner finns inte med, trots att Sverige inte kan producera någon egen olja, hur gärna vi än skulle vilja.

Men det största problemet i JIT,s ögon är tydligen att oljan kommer att bli dyr? Mätt i vadå? Pengar? De skriver att det kommer att bli matbrist med påföljande svält. Livsmedelsaffärerna får inga leveranser och de konstaterar även att folk inte kommer att kunna ta sig till sina jobb. Men på något vis ska tydligen vårt samhälle och dess statliga förvaltning fortsätta fungera trots att svält har inträtt? Vårt nästan helt digitaliserade pengasystemet ska tydligen fortsätta fungera? Hur skulle man annars kunna konstatera att oljan blivit dyr? Måttstocken är ju det vi kallar pengar.

Böndernas död blir hur som när dieseln tar slut, men när kommer samhällets och därmed bankernas död? Tja, att sitta utsvulten bakom en dataskärm på en bank och veta att ingen lösning finns i sikte de närmaste åren, låter väl inte så trevligt. Jag skulle då inte sitta kvar, bättre att försöka hitta något ätbart.... eller?

Vår Svenska regering vet om problemen i vårt samhälles framtida energiförsörjning, men våra självutnämnda ledare väljer att tiga. Det är den eviga tillväxtens mantra som gäller, oavsett partifärg. Den i ekologisk ekonomi utnämnde professorn Tim Jackson föreläste i det orimliga i fortsatt ekonomisk tillväxt för Sveriges riksdag redan i februari tjugohundraelva. Kan avlyssnas här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=4340800

Jag har skrivit förut flera gånger att det vi idag kallar pengar har ingen framtid när det väl har konstaterats att vår planets resursbas krymper. Det vi kallar pengar, skapas av de privata bankerna såsom skuld, bara mot den givna förekomsten av oändligt med framtida resurser, varav oljan är den viktigaste. Detta eftersom varenda traktor, maskin, bil, buss, flygplan drivs av den. Elbilen är ingen räddning, vår livsmedelsförsörjning och alla de andra av samhällets viktiga arbeten utförs nämligen inte av några till vår bekvämlighet framfantiserade elbilar.

2 kommentarer:

Realist sa...

Oj oj oj, du skriver precis som man tänker, TACK!

Allt liv styrs av termodynamiska lagar & entropin( Det är ju därför vi dör ). När folk begriper det så kommer de vakna upp ur sin mentala sjukdom. För det är precis vad mänskligheten lider av
en stör jävla mentalsjukdom!

/ Realist

Farfar sa...

Tack för berömmet Realist. Men när man läst vad sådana storheter som Staffan Delin och Howard Odum skrivit, så behöver man i vara särskilt smart för att inse vilket spår vår så kallade civilisation är inne på.

Vi ses i långhuset, vår enda rätta framtid:)