Leta i den här bloggen

måndag 8 april 2013

Japan

Jag följer det pågående pengatryckandet i Japan med spänt intresse. Bank of Japan har beslutat att trycka upp en halv gång den redan existerande penningmängden under två års tid. Detta som ett försök att göra Yenen billigare och där med få konkurrensfördelar på en hägrande global exportmarknad. Samma som USA med andra ord, skillnaden är att USA kontrollerar dollarn (någotsånär) och att dollarn till skillnad mot Yenen är vår så kallade världsvaluta.

En genomsnittligt åldrande befolkning (en tredjedel är pensionärer), sjuttio års statlig skuldsättning, tsunamin i Fukoshima, avstängda kärnkraftverk och därmed en allt dyrare olje- och gasnota, har drivit den Japanska centralbanken till desperata åtgärder. Man kan nog säga att Fukoshimaolyckan var spiken i kistan på Japansk redan överskuldsatt ekonomi.

Femtio procents utspädning av den japanska valutan är målet, men var detta slutar vet ingen. Om centralbanken förlorar kontrollen kommer den japanska medelklassens besparingar att helt utraderas, med socialt kaos som följd.

Vi har nu snart nått den punkt där centralbankerna slutar lita på varandra. Alla vill ha en lågt värderad valutas exportfördelar. Alla trycker pengar, vilket mycket väl kan leda till en skenande inflation och därmed globalt kaos.

Vi är alla klorna på världens ekonomiska elit. I sken av tron på att kunna påverka genom att vara röstberättigad, lyssnar vi på deras korrupta representanters utlagda dimridåer, utan att se den bakomliggande kortsiktigheten. Jobben först, högre lön, mer konsumtion, skallar de valbaras allt tommare löften. Att det så kallade jobbet baserar sig på en uttömning och förskingring av planetens allt mer sällsynta resurser inser ingen, som röstar på dessa egotrippade psykopater.

Inga kommentarer: