Leta i den här bloggen

torsdag 29 november 2012

Hopium

Man läser mer och mer om Peakoil. Nu till och med i vanlig mainstream-media. Var och varannan blogg tar upp oljans betydelse för ekonomin. Men ytterst få tar upp exponentiell tillväxt och dess dubbleringstider. Så jag ska repetera lite om vad exponentiell tillväxt får för konsekvenser.

Vi förbrukar idag grovt räknat 88 miljoner fat olja varje dag. Fler och fler länder vill dock leva som vi gör och vi har dessutom begåvats med ett penningsystem som måste växa om alla ska trivas, inte bara dess kontrollanter. Olja är den absolut viktigaste råvara som finns. Olja är pengar, eftersom pengar bara är tomma anspråk på värde i framtiden. Borrar man upp olja så kan man skapa värde i dessa anspråk och göra nya anspråk. Man kan omvandla oljans energi till exergi och tillverka och transportera de produkter som påstås ha detta värde.

Nu är det så att världens ledande forskning säger att peakoil inträffade 2005. Minskningen i kända fält är cirka 6 procent per år. Men världen är nu räddad! Man har man hittat skifferolja och skiffergas som man kan utvinna genom diverse sofistikerade och metoder, kallat fracking. Oj då! Höll på att skriva fucking.

Låt oss alltså anta att skifferoljan blir relativt billig att utvinna, så att utvinningen kommer igång rejält. Låt oss säga att vi dubblerar oljeutvinningen till det dubbla och således lyckas hålla liv i ekonomin i 23 år till. Denna nya olja ska komma från USA som först ska ersätta oljans minskning med 6 procent per år och sedan klara av att tillfredsställa ekonomins krav på ökning med 3 procent. Men tänk om inte detta räcker? Eller snarare hur mycket olja måste de producera för att klara sina åtaganden? Tänk om det blir brist på energi igen, trots all denna nya olja? Om vi tar det lite stilla så kan man räkna så som följer.

88 miljoner fat olja per dag driver vår ekonomi idag. Det som betecknas som en normal tillväxt i ekonomin är väl si så där runt 3 procent. Detta medför en dubbleringstid vart 23:dje år. Så år 2035 måste 166 miljoner fat olja hittas och förbrukas varje dag. Men minskningen på 6 procent då? Tja, den mattematiska funktionen exponentiell tillväxt kan lika gärna bli exponentiell nedväxt. Halveringstiden blir då 11 år, cirka. Så om 11 år minskar den utvinning vi har idag, i kända fält, till 44 miljoner fat. Samtidigt som ökningen i ekonomin kräver en ökning efter dessa 11 år till 122 fat per dag. 122 minus 44 blir då 78 och efter bara en hel dubblering måste det produceras 166 minus 11 alltså 155 miljoner fat skifferolja, om vår fina ekonomin ska kunna bibehålla tillväxten. Jag tror inte jag behöver räkna mer för var och en ska förstå att det hela är så djävla dumt att man saknar ord.

Men i USA står Obama och pratar om denna skifferolja. USA ska fysikt utvinna så mycket skifferolja att de ska blir världens största exportör redan 2035. I alla fall enligt Fatih Birol på IEA. Mutad eller hotad framgår ej. Men nu vet ni att ”the big country over there”, ska klara biffen och driva världens ekonomi i eviga tider.

Nä fan, nu jag ska ta lite Hopium, man ser nog världen i en betydligt ljusare dager då.


1 kommentar:

Anonym sa...

Hopium????