Leta i den här bloggen

söndag 11 november 2012

Framtida värde-Dagens skuld

Vi har sedan tjugohundrafem passerat den maximala utvinningen av det som driver vårt samhälle, crudeoil. Oljan har möjliggjort vårt samhälles expansionen av industri, transport, handel, jordbruk och i tron på att detta ska vara för evigt har världens befolkning ökat till snart sju miljarder människor. En väldig expansion har skett av i stort sett alla sektorer av detta vårt så moderna samhälle och inräknat i detta är, jag tror jag kallar det, finansiella förväntningar. Detta eftersom våra skuldpengar bara ställs ut av bankerna under förvissningen om att den växande framtiden garanterar dagens skuld.

Men för att kunna skapa värde i alla dessa beviljade krediter måste det i framtiden finnas tillgång till den energi som driver alla industrins processer och skapar de produkter varpå krediterna till syven och sist baserar sig. Man säger att en liter oljan innehåller en energimängd som motsvarar över trehundra timmar mänskligt arbete och jag tror inte detta är någon överdrift. En liter eldningsolja kostar idag cirka sju kronor. Tänk då så bortskämda vi är, att kunna leja någon som jobbar i trehundra timmar för sju spänn. Hur orimligt detta än kan förefalla så är detta vad vår ekonomi baserat sig på de senaste hundra åren.

Men nu när peakoil har passerats så kommer allt detta snart att ställas över ända. Det blir omöjligt att skapa de produkter vars försäljningsvärde skulderna baserade sig på när de togs. Detta faktum kommer att omöjliggöra det banksystem vi är häftade vid idag. Man kan helt enkelt inte ställa ut pengar som skuld om inte de framtida råvaror och den energi finns som detta baserar sig på. Man kommer inte att kunna ställa ut något värde på pengar överhuvud taget. Inte ens guld. Guld går nämligen inte att äta.

Att oljan är en ändlig resurs är emellertid inget nytt för dem som styr vår värld, vilket avspeglas i västvärldens intresse för Persiskaviken regionen. Utan energi inga pengar. Utan pengar ingen kontroll. Utan kontroll anarki.

Inga kommentarer: