Leta i den här bloggen

onsdag 17 oktober 2012

72 Timmar

Det har gjorts en ny fyndighet av olja utanför Irland. En stor fyndighet som ska rädda Irlands ekonomi, får vi veta. Stora rubriker i mainstream-media, hå, hå, ja, ja. Irland förmodas givetvis sälja sin olja på en världsmarknad i utbyte mot papperslappar, i den globala ekonomins tjänst. Oljan ska åstadkomma värde i de av banksystemet utställda krediterna, med våra ögontjänare till ledares goda minne förstås. Tvåhundraåttio miljoner fat flytande ren energi. Om irländarna själva hade fått använt den oljan så hade detta fynd upprätthållit deras så kallade välstånd i ytterligare sex år. Men i den globala ekonomins tjänst varar den inte ens i sex dagar.

Det är väl konstigt vi påstår att vi är intelligenta, samtidigt som vi baserar vår framtid på drömmar och fantasier. Politikerna kör likaså huvudena under täcket och låtsas inte höra när obekväma sanningar om vår framtida energiförsörjning kommer på tal. De dillar fortfarande om att den del av vår energiförsörjning som utgörs av vindkraft, vågkraft, bilbränsle ska kunna överta oljans roll. Men vår ekonomi baserar sig energinettot i utvinningen av den olja som skapa värde i pengaskulderna. ERIO (Energy Return on Investment) kallat vilket Charles Hall så riktigt påpekar. Gränsen för vår ekonomi går någonstans vid 20-25:1. Kanadas omtalade tjärsand har ett energinetto på cirka 3:1!!

Att finanselitens drömmar om ett enat enstatligt Europa kräver tillgång till energi råder väl inget tvivel. Men Eurpoas olja är på dekis. Alla de europeiska länders oljetillgångar har peakat, även Rysslands om de nu räknas? Att Irlands nya, i sammanhanget obetydliga fyndighet, inte räcker till som ersättning för de miljarder fat som förbrukas står därmed helt klart. Men i mellanöstern finns fortfarande olja. Varför inte ta och sno den! Givetvis framför näsan på de Asiatiska länderna tycks den Wallenbergsstyrda nobelkommitén resornera i och med utnämningen av EU till fredspristagare.

Vi i Europa har ju sedan sextonhundratalet för vana att ju sno andra världsdelars naturresurser. Ja sno och sno, vi skickar tillbaka lite allmosor som deras resurser åstadkommit värde i. Hjälpen till de fattiga i Afrika kommer från försäljningen av vår insamlade insamlade lump och uttjänta gamla teveapparter, med mera uttjänt skräp för att hävas i deras träsk. Att skänka pengar till Barncancerfonden, Rädda Barnen, Röda Korset, med flera, lättar på våra samveten och vi känner oss så duktiga och medmänskliga. Men få av oss inser att våra skuldbaserade pengars värde åstadkoms genom att vårt samhälle förbrukar deras resurser. Undrar vad vi skulle tycka om de kom hit och sågade ned våra skogar för att värma sina hus och lämna oss sittande med våra ihjälfrusna barn i famnen?

Ibland krävs dock mer än allmosor i gengäld. En enda titt på kartan över var världens sista stora oljefyndigheter finns ger samtidigt en bild över var USA,s närmast planerade krigföring sker. För att vårt samhälle ska kunna bestå och skuldernas ägare (USA) ska kunna bibehålla sin makt måste mer av den energi som gör detta möjligt exploateras. I Europa har alla länders oljetillgångar peakat. Jag tänker inte dock inte rabbla ett (nästan) officiellt faktum här.

Däremot kan spelet kring Persiska Vikens olja kan mycket väl leda till det tredje och därmed det sista världskriget i mänsklighetens krigiska historia. Ryssland, Kina och Indien lär inte sitta overksamma när vi i väst stänger dem ute från Persiska vikens lättillgängliga energi.

Sjuttiotvå timmar säger Putin, sen smäller det och det med rätta!!!!

Inga kommentarer: