Leta i den här bloggen

torsdag 20 september 2012

Symboler med krav på värde

Det pratas mycket om pengar nu för tiden. Det har alltid pratats om pengar, men det kommer att pratas ännu mera om pengar under den kommande tiden. Detta utan att knappast någon förstår vad dagens pengar är. De flesta ser pengar som den lön som kommer in på kontot varje månad. Pengar som gör att räkningar kan betalas. Mat, kläder, förnödenheter kan införskaffas. Kanske en sista slant kan sparas. Lönen på kontot upplevs som ett värde på grund av att den mäter månadens slit som i sin tur går att omsätta till reella produkter.

Redan i tidig barndom blir vi itutade att pengar, det är nåt speciellt det och det med rätta. Spara dina pengar till framtida behov lilla vän, säger mormor till barnbarnet. Barnbarnet stoppar med lycklig min slantarna i spargrisen totalt förvissad om att pengar är ett värde och på den vägen fortsätter vi genom livet att bli invaggade i en nästan religiös dyrkan av pengar. Men pengar skapar makt, vilket medför att vi alla har en olika syn på pengar.

Politikern ser pengar som det som driver vårt samhälle. Nya idrottsarenor, skolor, bostadsområden. Allt kan utlovas i enighet med bästa polaren i lokala banken. Så kallade satsningar i samhällets framtida utveckling möjliggör löften om nya jobb. Omval hägrar bakom ny kommunal skuldsättning, vilket i sin tur är bankens vinst.

Investeraren ser pengar som en möjlighet. Pengar är i hans ögon bara ett verktyg med vilkets hjälp mer pengar kan tjänas. Hans pengar investeras med krav på avkastning, vinst. En arbetsfri inkomst hägrar, avkastning på kapital kallad. Pengar utlånas med krav på ränta. Hur denna avkastning åstadkoms baseras på konsumenters behov, skapade eller reella. Konsumtionsprodukternas påhittade existensberättigande har i dagens samhälle ersatt de nödvändiga bruksprodukterna i gårdagens.

Men hur man än ser på pengar så kan de inte ätas. Pengar går inte att, vare sig i form av datablippar, sedlar eller guld att äta. Pengar i en öken skapar vare sig vatten eller mat. Planterade nedgrävda pengar växer inte likt det träd som planterades bredvid. Ändå ses pengar som ett värde. Varför då?

Pengar är helt och hållet en mänsklig uppfinning skapad av det samhälle vi lever i. Pengar har skapats för att underlätta vid handel mellan oss människor så att vi ska slippa springa och byta reella produkter med varandra. Pengar är en genial uppfinning och det som skiljer oss från djuren. Pengar som bytesmedel kommer att finnas så länge människor finns.

Men pengar kan bara finnas så länge det samhälle existerar där pengar har utlovas till att kunna bytas till något i detta samhälle värdefullt. Pengar är en påhittad symbol med anspråk, dels på de reella produkter som den energi och de planetens råvaror planeten kan tillhandahålla, dels på vinst i form av mer pengar till ränta.

Men eftersom våra pengar skapas i samband med att bankerna skapar räntebärande skuld, måste även den reella bas som ska mätta skuldernas anspråk växa. Minsta barn kan inse att detta är en omöjlighet på en rund planet, fritt svävande i en tom rymd.

Så känt faktum kvarstår, reella värden kan bara skapas genom att energi förskingras. Eftersom energi övergår till värme vid alla processer där energi konsumeras, så även när den omvandlar råvaror till de reella produkter som pengar kan köpa. Dagens räntebärande skuldpengar har bara ett framtida värde så länge som det finns tro på en ökande energimängd i framtiden. Pengar är nämligen tillgång till energi.

Inga kommentarer: