Leta i den här bloggen

tisdag 4 september 2012

Ljuset i tunneln....nja inte än

Ni ska veta en sak goda läsare, om än frivilliga, att i vår så kallade ekonomi kan allt material återvinnas och cirkulera åter och åter igen. Metaller, plast, fosfor, vatten, kväve, you name it.... men inte energi. Energi kan bara användas en gång i en given process sedan övergår den till värme och förskingras i biosfären och vidare ut i universum. Termodynamikens andra lag, punkt slut. Ej diskutabelt. Maten ni åt till frukost kan inte ätas igen. Den är på väg att förbrännas och ni måste gå till affären och köpa ny mat. Bensinen som tog er till jobbet kan inte stoppas in i tanken igen, ni måste åka och tanka igen när tanken är tom. Tiden går inte att vrida tillbaka. Det ni upplevde igår går inte att uppleva åter igen.

Ändå handlas den olja,kol, gas som utgör basen för vårt samhälles energiförsörjning såsom vilken råvara som helst. Vi gräver, pumpar, tömmer fram åttiofem procent av den energi som driver vårt samhälle. De flesta av oss tänker inte ens tanken på varifrån denna energi kommer. Inte ens de valbara i vårt samhälle.

Men det finns de som tänker och har tänkt. Ni ska inte tro att dagens så kallade finanskris har uppstått av en slump. Den är tvärt om noga inplanerad. För att det skulle uppkomma en finanskris i ett system byggt av exponentiellt växande skulder vet de som styr denna vår värld mycket väl. De vet även att det som driver denna värld är tillgången till dess ändliga resurser.

Vi är nu nästan sju miljarder på vårt lilla klot. Alla vill ut och surfa på internet, köra bil, titta på teve, äga ett hus, spela golf, bara ha en möjlighet att äta sig mätt i värsta fall. Detta med all rätt. Varför skulle inte en Etiopier lika väl som en Svensk få denna förmån. Vi är alla födda någonstans, utan att någon enda av oss har fått välja var. Vissa har fötts under en materiellt rik himmel, vissa inte.

Men nu kommer den tid då de redan besuttna ska försöka ta den fullständigt enväldiga makten. Diktatur ska återinföras efter ett par hundra år av chimär demokrati. Vi har ju fått välja, så säg inget annat. Att de valbara bara bestått av två sidor av samma mynt står inte på röstkupongen. Att de valbara inte haft en aning om vad de gett sig in på är en annan. Men krisen kommer att innebära att vi kommer att pådyvlas en samlingsregering, får vi snart höra.

Sedan får vi snart veta att pensionerna måste minskas, eller skjutas fram till efter den av statistiska centralbyrån beräknade genomsnittliga livstiden. Sjukvården måste begränsas, skolor måste stängas, kommunal service måste begränsas, snöröjning måste upphöra. Ja alla kostnader i vårt gemensamma samhälle måste minskas eller upphöra, får vi snart veta. Vi har nämligen inga pengar.

Ska man skratta eller gråta? Man kunde ha önskat, att istället för att bli kallad för domedagsprofet, ha blivit kallad för varningsklocka. Men tyvärr syns inget ljus i tunneln.

2 kommentarer:

Peter Madison sa...

Att den ändliga energin tar slut för oss vanliga dödliga förstår jag. Men det gör den väl för De Styrande också?

Farfar sa...

De fossila bränslena tar aldrig slut. Men det går nu åt mer och mer energi att utvinna dem. Energi nettot blir mindre och mindre och det blir därmed svårare och dyrare att driva det samhälle vi har byggt upp. Sedan 1984 använder vi mer olja än vi hittar i nya fyndigheter. Någon gång snart kommer vi inte att kunna hålla jämna steg med efterfrågan.

Så den stora frågan är väl hur många av oss ska få vara slavar åt "De styrande"? Hur många behöver de?

The New World Order håller på att införas och "The American Way of Life is Not Negotiable" sa Council of Foreign Relation,s medlemmen GW Bush. I den församlingen hittar vi troligen den tänkta agendan för planetens framtid.

Jag har Zbigniew Brzezinski,s "The Grand Chessboard" stående i hyllan och så fort tiden tillåter ska den läsas.