Leta i den här bloggen

fredag 24 augusti 2012

Vid containern

Jag var och slängde skräp idag. Ja inte skräp direkt, men skräp kallat återvinningsbart förpackningsmaterial i alla fall. Metall-, plast-, glas- och pappersförpackningar. Containrarna står uppställda lite varstans runt omkring i våra städer och det finns väl ingen plats med anspråk på eget postnummer som inte har en återvinningsstation. Man kan bara konstatera att detta är bra. Men när man funderar på hur och av vad alla dessa förpackningar tillverkats, fyllts med något, transporterats, sålts,- transporterats hem och förbrukats och transporteras till återvinningsstationen, ja då, kan man tycka att det är ett under över att någonting kan räcka till överhuvudtaget. Att det bara finns så mycket råvaror och energi.

Om man går tillbaka femtio-sextio år i tiden tills dess jag var i uppväxtåren, så vet jag att man fick leta länge på skräphögen för att hitta en gammal rostig plåtburk att ha metmasken i. Mjölken hämtades i kruka hos grannen, spenavarm. Grädden skummades av efter behov om man så ville. Potatis, ägg, kaninkött, fisk, höns och kycklingar, var egenproducerade. Mjöl, gryn, fläsk köptes av grannarna för det mesta, eller i den närbelägna affären. Vi hade faktiskt tre affärer inom trettio minuters cykelavstånd mitt ute på vischan. Idag ligger närmaste affär tidsmässigt längre ifrån, trots att resan sker med bil. Så levde över nittio procent av den svenska befolkningen!!! I dag är vi totalt beroende av att matleveranserna fyller butikernas hyllor varje dag. Justintime-leveranserna kräver att de nattliga lastbilstransporterna fungerar annars får vi inom några dagar svälta .

Denna förändring av vårt samhälle, under så kort tid som de senaste femtio åren, kallas för utveckling, av våra inskränkta politiker, vars insikt och förståelse av termodynamikens lagar inte ens räcker till nästippen. Hela denna ”utveckling” är till etthundra procent driven av den till ett hundra procent ändliga fossila energin. Hela vårt så kallade moderna samhället är åstadkommit av att vi människor lärt oss att utnyttja de ändliga fossila bränslena. Bröderna Wright hade aldrig kunnat flyga en enda meter utan tillgång till en bensindriven motor. Henry Fords T-fordar hade aldrig kommit längre i sin utveckling än till parkerade plåtschabrak utan bensinens otroliga tio kilowatt energi per liter.

Jag fick hemlevererat tre myskankor igår. Så tama att de åt ur min hand första dagen. Vi bor inte så längt från en handelsträdgård och med dagens fossilenergidrivna transportsystem så har vi börjat få hit myskankornas favoritmat helt gratis. Mördarsniglar, så inget ont som inte har nått gott med sig:)

Inga kommentarer: