Leta i den här bloggen

tisdag 3 juli 2012

Från skuld till guld 2


Jag skriver detta inlägg bara för att förtydliga tänkandet kring mitt förra.

Nästan alla har en slags tro på att guld liksom pengar har ett värde. Detta är ett feltänk. Vare sig pengar eller guld har ett bruksvärde. Däremot kan samhället göra så att pengar och guld får ett värde genom att stifta lagar som säger så, i alla fall så länge vi har något som kan kallas för ett samhälle. Samhällen har nämligen lagar eller i alla fall regler, vilket är det som identifierar ett samhälle. Säger samhället att pengar har ett visst värde så är det så, basta. Annars kommer farbror Haffa, eftersom samhället säger att han får komma med handfängslen om man inte lyder samhällets lagar. Nåväl, så långt som till att trycka egna pengar har inte jag kommit ..... ännu :)

Om man däremot vet att dagens pengar är skapade genom att samhället har satt sig i skuld med anspråk på framtida värden så är inte tanken långt bort att fråga sig vad det är som åstadkommer värdet i de utställda skulderna. Då hamnar man efter inte alltför svårt tänkande på den energi och de råvaror som försörjer vår värld. De flesta råvaror, i vart fall metaller kan nog, i alla fall till stor del, återvinnas. Men när man kommer till energi är det kört. Energi kan bara förskingras vid förbrukning, eller rättare sagt omvandlas enligt termodynamikens andra lag. Den går i vart fall inte använda två gånger. Har man eldat upp en träpinne en gång, så vill jag se den som kan göra om det en andra gång med samma pinne, vilket även beskriver vad som händer med oljan, gasen, kolet, uranet vid samma omvandling. Energi kan bara omvandlas i en riktning, vilket är samma faktum som ger tiden en riktning. Klockor går bara medsols. (Alternativa energislag tar jag inte bara upp även om de säkert skulle kunnat funka men de tar alldeles för lång tid att utveckla. De utgör bara cirka en halv procent av den globala energiförbrukningen i dagens värld. Så att utvinna dagens energikonsumtion från alternativa bränslen......

När man kommit så långt i sitt tänkande så kan sig man frågas sig varifrån kommer då olja, kol, osv....Man behöver inte vara en Einstein för att inse att de bildades för miljoner år sedan och de bildas inte igen! När man insett det och med vilken takt vi förbrukar dem så inser man även vart vi är på väg. Jo, till en bristsituation. Vilket då leder tillbaka till de anspråk pengar är utställda under.

Inga kommentarer: