Leta i den här bloggen

måndag 9 juli 2012

Förståelse saknas


Min livserfarenhet säger mig att det logisk-mattematiska tänkande som de studenter som söker sig till ingenjörersutbildningar måste ha, för att de ska kunna känna sig tillfreds med sitt val, till stor del saknas hos de studenter som frivilligt söker sig till samhällsvetenskapliga utbildningar. De senare inser sina begränsningar i mattematikens värld. Jag säger givetvis inte så för att jag anser att de är korkade, utan för att vi alla är olika. Vi människor är olika skapade för att vi ska kunna komplettera varandra i samverkan. Detta är själva orsaken till vi under utvecklingens gång har blivit olika.

Den biologiska utvecklingen har gjort att vi klara av livets strapatser bättre om vi alla är olika och i ett normalt samhälle behövs vi alla. Den ene är bra på det ena, den andre på det andra. Den omvårdnad och det engagemang man ser inom sjukvård, skolor, äldrevård, är inte ett passande arbete till den ingenjör, som riktigt njuter av att få räkna på något i samhällsvetarens ögon fullständigt meningslöst flödesschema. Nu handlar inte denna bloggen om psykoanalyser, utan vad den resursbrist som snart kommer att drabba vårt samhälle och utgöra slitochslängsamhällets definitiva slutpunkt.

Det som står nedan är egentligen så självklara saker att inte någon skulle behöva skriva om dem ur detta perspektiv. Ändå tycker jag det måste göras, för förståelse kring var allt kommer ifrån saknas.

Allt mekaniskt arbete är åstadkommit av att energi via exergin omvandlas till arbete. Denna process förskingringar de råvaror som åstadkommer exergiutbytet, varav de viktigaste då är olja kol, gas, uran. Exergi är ett kvalitetsmått på energi. Exergibegreppet behövs för att förklara att det inte är energi vi förbrukar, utan energins kvalitet. Det är en fundamental naturlag att energin liksom materia, inte kan skapas eller förintas. Energi kan endast omvandlas mellan olika former. Detta sker genom att dess kvalitet förbrukas. Det är också en naturlag, att exergin ständigt försämras, och att all exergi förr eller senare går förlorad. När vi förbrukar energiresurser, så utnyttjar vi exergin i dessa resurer.

Detta är inte förhandlingsbart, i vart fall inte från en mänsklig ståndpunkt. Detta har alltid i mina ögon varit en så stor självklarhet att man inte behövt läsa det för att förstå. Men i takt med att vårt samhälle mer och mer styrs av människor som inte verkar förstå sakers samband desto mer tas den exergi, som driver allt för självklar, utan att de vet vad det är. Det verkar inte finnas någon förståelse för att allt kommer från något och att det är skillnad på saker och ting.

Energi från vindkraft och eldrivna bilar kommer snart att ersätta dagens nedsmutsande och förpestande fordonsflotta, står att läsa i vareviga teknikblaska. De verkar inte ha en aning om att vindkraften endast utgör ett par procent, inte av Sveriges totala energikonsumtion, utan ett par procent av Sveriges totala el-konsumtion. Så vindkraften ersätter inte ens en bråkdel av den energipotential som finns i de trehundrafemtiotusen fat olja vi i Sverige förbrukar varje dag, detta om nu våra fordon överhuvudtaget skulle varit eldrivna, vill säga.


Likaså har inte pengar något värde i sig själva, de är bara ett av bankerna på planeten Jorden ställt krav om att tillhandahålla de tomma kreditlöftenas framtida värde. Krav på den framtida exergi som ska skapa värde i form av en på en marknad säljbar produkt. Men pengars tomma löfte blir snart till ett omöjligt ställt krav. Oljans lättillgängliga energi kommer snart att utgöra en för vårt samhälle utopisk dröm och i takt med oljans otillgänglighet blir pengarnas löften om framtida värden omöjliga att uppfylla.

Inga kommentarer: