Leta i den här bloggen

måndag 18 juni 2012

Terra Preta


Terra Preta är portugiska och betyder ”den svarta jorden”. Terra Preta kan faktiskt bli mänsklighetens räddning. Ja, inte slitochslängsamhällets eller den globala ekonomins räddning, men väl matförsörjningen till de sju miljarder vi är på den här planeten. Indianerna i Sydamerikas djungler försörjde befolkningen i miljonstäder i Amazonas djungler redan för tusen år sedan med hjälp av Terra Preta. I regnskogen finns knappast någon matjord, så indianerna utvecklade en metod att tillverka den själva.

Hur gör man då Terra Preta? Jo, man blandar aktivt kol med urin, ben, gödsel och jord. Att urin och gödsel tillför jorden näring vet väl alla, men kolet tillför en dimension till. Det lagrar gödningsämnenas näring och släpper dem ifrån sig lite i taget. För den gödsel vi idag sprider på våra åkrar sköljs bort med regnvattnet och måste tillföras på nytt inför varje odlingssäsong.

Sex liter kol per kvadratmeter är visst bra och lagom och innebär att när maskar och bakterier ”lärt” sig att utnyttja kolet så kan upp till dubbelt så stora skördar blir möjliga. Kol i kombination med djupsängar borde då innebära att man kan få ut ännu större skördar på en mindre men mer lättrensad yta. Den som lever får se.

Hur skaffar man då biokol i de mängder som krävs? Jo, förenklat kan säga att man kan halvera ett gammalt oljefat, svetsa fast ett rör av modell stuprör i mitten av det som blir det övre locket och skära upp lite draghål i botten på fatet. Sedan ställer man en mindre tunna med löstagbart lock inuti den stora och fyller båda tunnorna med pinnar eller småhuggen ved sätter på locket på tunnorna och tuttar på. Cirka en till två timmar senare har elden och röken skingrats, tunnorna svalnat och den inre tunnan innehåller biokol och den yttre tunnans innehåll har förvandlats till i sammanhanget obrukbar aska. Fast jag gör just nu en lite större anläggning av grövre plåt för att kunna tillverka kol till alla våra odlingsbäddar.

Ja,ja ni kan ju googla och läsa på lite själva vid eventuellt intresse.

2 kommentarer:

Inger Åstrand sa...

Jag funderar på att spara allt kol från våra braskaminer över vintern. Ca av veden 1/3 kommer från lövträd på vår tomt och resten från köpeved. Testar dessutom bokashi och är väldigt nyfiken på jordisering. Varje år flisar jag närmare 1 m3 grenar. Tänker att det nog går att jordisera fliset om man först låter det suga åt sig lite urin i en hink med lock, ev med tillsats av benmjöl.

Detta är spännande: att ta vara på sitt avfall på listigaste sätt och samtidigt få en välmående och bördig jord.

Hälsningar
/Inger

Farfar sa...

Du får inte samma effekt i träflis som i aktivt kol. Men du kan enkelt gör kol själv. Tag en gammal gryta med passande lock. Gör en tre fyra hål i locket med hjälp av hammare och spik. Fyll grytan med träflis. Tag en ståltråd och sätt fast locket i grytans öron. Se till att locket sitter fast och sluter tätt mot grytan. Sedan lägger du in grytan i elden i öppna spisen eller kakelugnen. När det inte komma ut lågor från hålen i locket så är kolet klart. Man behöver inte ta ut grytan med en gång, utan kan vänta tills elden brunnit ut. Det händer inte så mycket med kolet inuti grytan eftersom värmen hindrar syre från att komma in. Det var så jag började, så det är bara att önska lycka till!