Leta i den här bloggen

söndag 15 april 2012

Exergi

Jag tänkte ta upp lite om det fenomen som driver vår lilla värld, nämligen exergi, eftersom detta oftast är en källa till misstolkningar och oförståelse. Energi har väl de flesta av oss hört talas om, men exergi ? Vad är det?

Exergi är den totala mängden potentiellt arbete i ett system. Exergi förväxlas ofta med energi. Exergi är arbete, eller förmåga till arbete. Energi är rörelse eller förmåga till rörelse i största allmänhet, alltså inte nödvändigtvis arbete. Exergi relateras i fysiken till termodynamikens andra lag. Exergi uppträder som energi, materia och information och är av principiell betydelse för förståelsen av verkligheten. Ett universum av energi i fullständig jämvikt skulle inte ha någon kontrast, inga skillnader, inga mönster och inga strukturer och därför inte heller någon exergi. Tid skulle inte finnas, eller i varje fall sakna mening, eftersom ingenting skulle kunna förändras. Med strukturer kommer exergi och med strukturer i samverkan kommer exergiöverföring och förändring.

Energin bevaras alltid. Om exergin bevaras skulle varje förändring ske utan förluster och vara fullständigt omvändbar, dvs reversibel och tiden skulle sakna riktning och mening. Förändringar måste ske med exergiförluster och under begränsad tid, dvs vara icke omvändbara, för att ge tiden riktning och mening. Om ljusets hastighet vore oändlig skulle universum övergå i jämvikt omgående och tid skulle aldrig hinna uppstå. Energi medför således existens och strukturer, kontraster och skillnader medför exergi. Exergiförluster och begränsad ljushastighet medför meningsfulla förändringar, dvs tid.

I naturen skapas, ur till synes döda strukturer i rummet, icke förutsägbara självreproducerande strukturer som liv och livsformer, genom att omvandla och delvis förbruka exergi. Exergi föder liv. Jorden tillhandahåller förutsättningar för utveckling av liv genom sin storlek och sitt läge i kontrasten mellan solen och rymden. Naturen har skapat ett tillstånd på jorden långt från termodynamisk jämvikt. Naturmiljön förändras dock ständigt, huvudsak med hjälp av exergi från kontrasten mellan solljuset och värmestrålningen från jorden till rymden.

Substanser kapslas t ex in i exergilager i form av mineral, vilka göms i jordskorpan och exergifattiga nedbrytningsprodukter, t ex avfall och föroreningar, omvandlas till exergirikare resurser i form av råvaror, drivmedel och andra resurser. Detta medverkar till att skapa de livsvillkor som vi och våra medvarelser är beroende av. Ökningen av detta exergikapital på jorden är en avgörande förutsättning för livets utveckling. Industrisamhällets hänsynslösa exploatering av - och förbrukning av naturens exergikapital leder oundvikligen till en ekologisk och social kollaps.


Ovanstående förenklade sammandrag av vad exergi är, hittade jag inte i Miljöpartiets handbok för överlevnad eller nåt sånt, utan här:


Om nu någon i regeringen har läst och förstått vad som står i detta dokument, så kan man kan ju undra vad deras prat om arbetstillfällen, konsumtion, framtida pensioner och allt vad det är, egentligen betyder?

Dagens, vad vi kallar pengar/krediter, är inget annat än anspråk på framtida resurser och arbete och det är exergin som skapar värde i de utställda krediterna. Exergi tillskansar vi oss idag till över nittio procent genom att omvandla ändliga lager av olja, kol, gas, uran till arbete. När dessa resurser tryter hjälper det inte vad penningskaparna vill att vi ska använda som bytesmedel eller vem som skapar dem. Alla pengar/krediter är bara anspråk och de enda ärliga pengar som finns är de som är rena bytesmedel i en lokal ekonomi där de i ekonomin inblandade känner varandra. Arbete värderat i den tid som återgår för att skapa bytesmedlet, en ärlig värld.

För den som vill sätta sig in mer i vad exergi är finns här en mycket bra sida:

http://www.exergy.se/goran/swedish/pc.html

Inga kommentarer: