Leta i den här bloggen

onsdag 28 mars 2012

Ledare


Vad är det som kännetecknar en ledare? Historiskt är en bra ledare den som varelserna i en grupp, utan tvång, vänder sig till utan att denne vare sig vill det, eller anser sig själv där till vara  till uppgiften kompetent. Den som av gruppen anses vara den till uppgiften mest kompetente blir utsedd till den utsatta rollen som ledare av de övriga är den bäste ledaren. I alla fall i mina ögon kännetecknar detta ursprunget till en ledare. Gruppen må bestå av lejon, kor, apor, fiskar, vargar och människor och jo, även vi de vithyade människorna var en gång flocklevande varelser ända tills pengasamhällets skuldsättningssystem fick klorna i oss. Vi levde i samverkan i mindre byar, hjälptes åt med det mesta även om det säkert inte var lätt att hålla sams alla gånger. Viljor och uppfattningar gör det mer eller mindre svårt för oss att samverka i en grupp, då som nu.

Om vi då raskt hoppar till dagens värld. Hur utses då våra politiska ledare idag? I dag har vi ju partier som sägs styra vårt samhälle. Vi väljare har rätt att välja vilken vi vill i en på valsedlarna tryckt lista. Om ingen i listan stryks och inget namn skrivs dit, har man valt det översta namnet. Många av oss har inte en aning vilka dessa namn representerar. På riksnivå, ja kanske, men på landstings och kommunnivå, för det mesta inte.

Vilka är då de politiker som sägs företräda olika grupper och särintressen i vårt samhälle. Tja, de mest cyniska av dem har väl gått med i det politiska parti där de anser sig ha störst karriärmöjligheter. De mest naiva har med säkerhet valt det parti som de känner mest samhörighet med, i tron att kunna påverka. Fördelning dem emellan lär vi aldrig få nåt vettigt svar på. Valet sägs av dem själva, stå mellan att bli ledare i den privata sektorn och den offentliga. Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Ingen ens av rikets högsta ledande politiska ledare skulle duga till att framgångsrikt sköta ens ett medelstort företag av egen kraft. Att sitta av lite tid i en styrelse, hålla nåt tal på ett styrelsemöte i ett stort börsnoterat företag nån gång om året är en sak, men att av egen kraft ta det fulla ansvaret för ett ens medelstort företag en helt annan.

Inga kommentarer: